• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

R-kioski -ketjun moderni hirsirakenteinen Tammisaaren Ärrä uudistaa käsityksiä kioskeista

Tammisaaressa voi nyt asioida täysin uudenlaisessa R-kioskissa, kun vanhan kioskin paikalle on noussut hirsirakenteinen, lippakattoinen ja vastuullisesti rakennettu vähäpäästöinen rakennus. R-kioskin yrittäjä Sanna Kumpumäki ja kioskin henkilökunta ovat tuttuja, mutta tuotevalikoimaan on luvassa uudistuksia.

Tammisaaren Ärrä on ollut asemarakennuksessa evakossa maaliskuusta lähtien, kun vanha kioskirakennus purettiin uuden alta pois. Virallisia avajaisia kioskissa vietetään 18. marraskuuta, mutta ovet ovat olleet avoinna 10. marraskuuta lähtien. 

Tammisaaren R-kioski -yrittäjänä toimii Sanna Kumpumäki, joka on tuttu tammisaarelaisille, sillä hän on pitänyt kioskia asemalla jo kahden vuoden ajan. Aikaisemmin Kumpumäki oli kauppiaana Hangossa ja viime kesään asti Tammisaaren ohessa myös Karjaalla. Kioskiuransa hän aloitti 17 vuotta sitten Turussa työtekijänä, mutta on ehtinyt olla muutaman vuoden myös R-kioskin pääkonttorin tukitoiminnoissa HR-osastolla ja valmentajanakin kolme vuotta.

– Olen asunut 11 vuotta Tammisaaressa ja viihdyn täällä hyvin. On hienoa tehdä asiakaspalvelutyötä mukavassa kaupungissa, Kumpumäki tiivistää. 


R-kauppias Sanna Kumpumäki toivottaa asiakkaat tervetulleiksi uuteen ja vastuullisesti rakennettuun R-kioskiin.


Uudistuneeseen R-kioskiin Kumpumäki on silminnähden tyytyväinen. Uudessa kioskissa on nyt valoa, tilaa ja ennen kaikkea toimivat ratkaisut niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin.

”Olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta uudesta rakennuksesta, kun olemme yhdessä seuranneet töiden edistymistä. Asiakkaat ovat odottaneet kioskin valmistumista yhtä innokkaana kuin me itsekin”, Kumpumäki toteaa iloisena. 

Kiinnostukseen on aihettakin, koska Tammisaaren kioski on ensimmäinen R-kioskin itse rakennuttama kioskikiinteistö. Aseman tuntumaan on noussut tummanharmaa hirsinen rakennus, jossa on iso katettu terassi. Lippakatto muistuttaa kioskiarkkitehtuurin perinteistä. Rakennus on toteutettu vastuullisesti. Energiatehokuutta tuovat kylmälaitteiden hukkalämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kioskirakennus on kooltaan noin 110 neliötä ja terassi 50 neliötä. 

”Tämä on ihan uskomaton rakennus. Kioski on tyylikäs, toimiva, moderni ja ekologinen. Itse pidän erityisesti valosta ja avaruudesta sekä maisemasta, joka aukeaa kioskin isoista ikkunoista. Meillä on jatkossa yli 30-paikkainen terassi ulkona ja sisälläkin on asiakaspaikkoja. Siirrymme nyt ihan uudelle tasolle ja aikakaudelle”, Kumpumäki hehkuttaa. 


Vähäpäästöinen ja omavarainen 

Rakennuksen materiaaliksi valittiin hirsi sen monikäyttöisyyden, kotimaisuuden ja vastuullisuuden takia. Puu hyödyntää kasvaessaan hiilidioksidia ja hirret sitovat sitä rakentamisen jälkeenkin. Kioskin sisäseiniin on jätetty hirsipinta näkyville. Eristeenä on käytetty täysin uusiutuvaa puukuitua.

R-kioskin rakennusmestari Jari Tapanainen kertoo, että lähtökohtana oli rakentaa mahdollisimman vähäpäästöinen ja energiaomavarainen rakennus. ”Käyttöveden lämmitys, lattialämmitys ja ilmanvaihtolaitteisto sekä ovipuhallin toimivat kylmälaitteista talteen otetulla hukkalämmöllä. Kioskin katolla on 39 aurinkoenergiapaneelin aurinkovoimala, joka tuottaa noin 15 000 kWh:a sähköä vuodessa” Tapanainen kertoo. 

Uusi kioski on esteetön. Pääovelle ja terassille johtaa kaksi luiskaa, jotka lämmitetään tarvittaessa liukkauden estämiseksi. Oviaukot ovat leveitä ja kynnyksettömiä.

”Mielestäni onnistuimme hienosti tekemään modernin rakennuksen vanhan rakennuskannan keskelle”, Tapanainen toteaa. 


Iso terassi kutsuu kahville 

Tammisaaren Ärrällä on vakiintunut asiakaskunta. Lähitienoon asukkaat poikkeavat kioskissa asioilla sananmukaisesti vauvasta vaariin, koska asiakkaana voi olla samasta perheestä monta sukupolvea. Arkisin kioskiin poikkeaa töihin menijöitä hakemaan aamukahvia, ja iltapäivällä koulun jälkeen koululaiset tulevat välipalaostoksille. Kumpumäki odottaa myös kesäsesonkia, jotta saa esitellä turisteille ja veneilijöille uudistuneen tuotevalikoiman ja terassin, jossa voi nauttia vaikkapa jäätelöä kahvin ja leivonnaisten lisäksi.

Tammisaaren R-kioskilta ostetaan paljon kahvia ja välipaloja ja muutakin nopea syötävää. Menekistä kertoon muun muassa se, että kioski on ollut alueen paras kahvinmyyjä viime vuonna ja päihittänyt esimerkiksi Turun kioskit. Koko Suomen myynnissä Tammisaari on kolmossijalla. Kumpumäki uskookin, että kahvin ja nopean syötävän osuus kasvaa uuden kioskin myötä. Esimerkiksi itsetehdyt leivät ja hodarit sekä pizzat saavat isomman roolin tarjonnassa.

”Ihan uutta on myös se, että meillä on juoma-automaatti. Meiltä saa nyt suosikkilimsat hanasta”, Kumpumäki kertoo. 

Franchise News 15.11.2022

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta