Dunkin' Donuts ei löydä Suomesta yrittäjiä

Amerikkalainen donitsi- ja kahvilaketju Dunkin' Donuts on jo vuoden etsinyt tietä Suomen markkinoille. Toistaiseksi turhaan, ketju viestii.

Tänään tilanne on solmussa: ketju ei ole löytänyt franchise-kumppanikseen yrittäjiä tai sijoittajaryhmää, joka rakentaisi ketjun myös Suomeen. Ruotsissa ja Tanskassa ketju on saanut ensimmäiset kahvilansa, ja Ruotsissa ketju etenee odotuksia nopeammin.

Vuosi sitten (KL 23.4. 2014) Dunkin' Donutsin johto laski, että se saisi Suomeen vähintään parikymmentä kahvilaa. Franchise-kumppanit lymyilevät kuitenkin kuin kiven alla, ja samalla sadat työpaikat jäävät syntymättä.

Yhtiön kansainvälisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Jeremy Vitaropohtii ajan kulumista, mutta toisaalta oikean kumppanin löytyminen on Dunkin' Donutsin näkökulmasta se kaikkein tärkein askel. Ketju kun on puhtaasti franchise-vetoinen.

"Vuoden olemme yrittäneet ja olemme keskustelleet useiden potentiaalisten franchise-kumppaneiden kanssa. Kaikki on vielä lähtökuopissa."

Kehitysjohtaja Vitaro kertoo, että Dunkin' Donuts aikoo löytää Suomesta yhden vakavaraisen sijoittajaryhmän, joka kehittää ketjun laajamittaiseksi paisuvaa toimintaa. Mitään sopimusta ei ole edes alustavasti syntynyt, hän korostaa.

"Kokemus ravintolabisneksestä on ehkä tärkein yksittäinen tekijä valinnassa, mutta se on myös pullonkaula. Tässä vaaditaan myös pääomia, jotta toimiva liiketoimintasuunnitelma syntyisi ja riittävä määrä yksikköjä rakentuisi."

Palveluliiketoiminnan osaaminen auttaa, mutta Vitaron mukaan kiinteistömarkkinakontaktit edistävät nekin franchise-ehdokkaiden asemia. Sijainniltaan oikea liikepaikka ratkaisee myös Dunkin' Donutsin tapauksessa.

"Ja sehän ei ole helppoa. Haluamme kumppanin, joka pääsee käsiksi parhaisiin paikkoihin ostoskeskuksissa, Helsingin ydinkeskustassa ja joukkoliikenteen solmukohdissa."

Vitaro sanoo, että Suomessa ketju tarjoaisi ennen kaikkea kahvilakokemusta. Se on Suomessa tärkeämpi tekijä kuin muualla maailmassa, koska kahvi on keskeinen osa kulttuuria.

Kehitysjohtaja Vitaro sanoo miettineensä, mistä suomalaisten hidas herääminen johtuu. Hän tietää, että Suomen talous on taantunut kolme vuotta putkeen.

"Bisneksen oikeanlaiseen aloittamiseen vaaditaan kolme miljoonaa dollaria eli lähes sama määrä euroja. On mahdollista, että talouden tila vaikuttaa luottamukseen, mutta jokaisella markkinalla kaikki ottaa aikansa."

Ruotsista ja Tanskasta oikeat franchise-partnerit löytyivät syystä tai toisesta Suomea nopeammin. Muissa Pohjoismaissa brändin käynnistystyöhön on riittänyt pääomia.

"En ole kuitenkaan huolissani, sillä kyse on pitkäaikaisesta suhteesta. Saavumme vielä Suomeen, sillä uskon, että oikea ryhmä löytyy vielä sieltäkin."

Vitaro kertoo, että maailmalla yli 11 300:n kahvilan voimin etenevä Dunkin' Donuts vahvistaa parhaillaan eurooppalaista toimitusketjua. Se on nykyisin läsnä lähes 40 maassa.

Dunkin' Donuts on hyvin näkyvä brändi Yhdysvaltain itärannikolla, ja sen kilpailijoista voi mainita Starbucksin ja Krispy Kremen.

Kauppalehti 28.4.2015

Franchise News 28.4.2015

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta