• Facebook
  • x
  • Linkedin

Laman jaloissa Hankoon avautui pizzeria - Nyt yli 20 ravintolan ketju laajentuu ulkomaille

Jos kaikki menee, kuten toimitusjohtaja Juha Toivanen suunnittelee, Classic Pizzalla on pian uudet ravintolat ainakin Tallinnassa ja Kastrupin kansainvälisellä lentokentällä Kööpenhaminassa.

-Haemme uusia liikepaikkoja koko ajan. Kastrupin kaverit ovat käyneet Suomessa tutustumassa meidän konseptiin-, sanoo Espanjansa asuva Toivanen, kun tapaamme Helsingissä.

Toivasen vuonna 1996 Hankoon avaamasta pizzeriasta syntynyt ravintolaketju on tehnyt suomalaiseksi harvinaisen tempun ja laajentunut ulkomaille. Ravintoloita on nyt yhteensä 21 ja niistä viisi toimii Ruotsissa ja Tanskassa. Myös Norjaan asettuminen on suunnitelmissa. Norjaan kannattaa Toivasen mukaan mennä jo sen vuoksi, että siellä syödään maailman eniten pizzaa. -Hidasteena on vain työvoiman löytäminen-, hän sanoo. Norjassa työvoimapula on tiukempi haaste kuin kotimaassa, vaikka vaikeaa on täälläkin.

Ylitsepääsemättömän hankalaa rekrytointi ei kuitenkaan ainakaan vielä ole, koska laajentuminen jatkuu. -Viiden vuoden kuluttua meillä on 10 uutta ravintolaa Suomessa ja saman verran ulkomailla.- Eikä kansainvälistyminen Toivasen mukaan jää Eurooppaan, vaan vuonna 2030 ketju toimii myös Euroopan ulkopuolella.

Hitaasti ja harkiten

Suunnitelmat voivat kuulostaa suureelliselta, mutta Toivanen sanoo monta kertaa haastattelun aikana, että ravintola-alalla ei ole tarjolla pikavoittoja. -Kaksi kolmesta ravintolasta kaatuu alkumetreillä-, Toivanen sanoo. Hän korostaa samalla, että Classic Pizzan laajentuminen on tapahtunut hitaasti ja harkiten yli 20 vuoden aikana.

Hangon ravintolan jälkeen seuraava pizzeria aukesi 2002 Espoon Isoon Omenaan. Sitten tuli Vantaan Jumbo vuonna 2005. Sello ja Itis avautuivat vuonna 2009. Myöhemmin tulivat Pohjois-Suomen hiihtokeskukset ja hotellit. Ensimmäinen Suomen ulkopuolella sijaitseva ravintola avautui viime vuonna Tanskan Ã…rhusiin. -Ulkopuolista rahoitusta ei ole ollut, vaan kaikki on tehty tulorahoituksella.-

Toivanen omistaa yhtiönsä 100-prosenttisesti. Siihen kuuluu ravintoloiden lisäksi kiinteistöyhtiö ja vuokratyövoimayhtiö, joka vuokraa henkilökuntaa ravintoloille. Tilinpäätöksen mukaan ravintolayhtiön liikevaihto oli 8,2 miljoonaa euroa vuonna 2016. Liikevaihto oli 19 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Kasvu on ollut kannattavaa ja liikevoittoprosentti on ollut viime vuosina 8-20.

Ulkomaille laajentuminen ei Toivasen mukaan missään nimessä ole helppoa. Lähtijöiden pitää hänen mukaansa varautua siihen, että kaikki kestää kolme kertaa kauemmin ja tulee kolme kertaa kalliimmaksi kuin kotimaassa, vaikka laajentumisessa kyse olisi Pohjoismaista. Vaikeuskertoimista huolimatta Toivanen patistelee myös muita suomalaisia palvelualan yrityksiä kansainvälistymään. -Suomalaiset palvelukonseptit pysyvät ihan turhaan omissa nurkissaan.-

Lue koko uutinen Talouselämästä.


Franchise News 30.5.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta