• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

McDonald's Pohjois-Koreaan? Huhut kertovat maan saattavan harkita asiaa

Kyse ei olisi pelkistä purilaisista vaan hyvän tahdon eleestä. Ketjun laajentumista Kiinaan ja Venäjälle pidettiin aikanaan merkittävänä askeleena.

Pohjois-Korean huhutaan olevan kiinnostunut sallimaan McDonald'sin tulon maahan. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan Pohjois-Korea ei aio luopua ydinaseistaan, mutta saattaisi olla valmis muunlaisiin myönnytyksiin.

Yksi niistä olisi länsimaisen hampurilaisketjun salliminen Pohjois-Korean Pyongyangiin. Asiasta uutisoi NBC News virkamieslähteidensä perusteella. NBC:n lähteiden mukaan kyse olisi hyvän tahdon eleestä.

Samasta saatiin merkkejä jo huhtikuussa, kun Etelä-Korean presidentin neuvonantaja kertoi, että Pohjois-Korea saattaisi sallia yhdysvaltalaissijoituksia maan talouden modernisoimiseksi. Esimerkki tästä voisi olla McDonald's. Tästä uutisoi Business Insider.

Maailmalla odotellaan parhaillaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-uninja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamista 12. kesäkuuta.

Trumpin tiedetään rakastavan pikaruokaa, ja hän sanoi vuoden 2016 kampanjassaan, että tahtoisi puhua ydinaseista hampurilaisilla Pohjois-Korean johtajan kanssa.

Ajatus McDonald'sista Pohjois-Koreassa ei ole niin kepeä kuin miltä se ensin kuulostaa.

Hampurilaisketju on jo pitkään ollut länsimaisen kulttuurin ja kapitalismin symboli, ja sen laajentumista Kiinaan ja Venäjälle 1990-luvulla pidettiin merkittävänä askelmerkkinä, huomauttaa asiasta uutisoinut Washington Post.

Pohjois-Koreaa käsittelevän akateemisen 38 North -uutissivuston toimittaja ja Stimson Centerin tutkijan Jenny Townin mukaan sama kehityskulku on nähty monessa kommunistisessa maassa.

"Ihmisten näkemykset alkavat muuttua, kun heille alkaa kertyä erilaisia kontakteja länteen -“ ja se alkaa tavallisesti McDonald'sista tai Coca-Colasta", hän sanoi Washington Postille.

Town arvioi, että McDonald's olisi varmaankin hyvin suosittu Pyongyangissa. Hänen mukaansa Pohjois-Korea olisi lähestynyt McDonald'sia franchise-mallista lähimenneisyydessä, mutta maan täytyi lopulta kääntyä singaporelaisten kopioketjujen puoleen. McDonald's ei kommentoinut asiaa Washington Postille.

Ravintolaketju toimii nykyään 120 maassa.

Lue alkuperäinen uutinen Talouselämästä.

Franchise News 4.6.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta