• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Pitsaketjun huippuunsa hiominen otti aikaa -“ kuinka oma paikka vallataan?

Splizzerian konseptia on monistettu franchisingmallilla. Nyt ketjun tavoitteena on tuplata ravintoloiden määrä vuodessa.

Saku Hautalan perustamalla Splizzeria-ketjulla on kuusi ravintolaa. Lisää on tulossa.

Uuden toimijan ei ole aina helppoa löytää paikkaansa, varsinkaan, jos toimintaympäristönä on kovasti kilpailtu ravintola-ala. Sen tietää pitsaketju Splizzerian perustaja Saku Hautala.

Hautalan tavoitteena on ollut alusta asti luoda franchising-pohjalla toimiva ketju, joka voisi laajentua vähintään koko Suomeen. Se ei ole ollut hänen mukaansa helppo tie. Pelkästään ensimmäiset 1,5 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen kuluivat tuotekehityksen ja konseptoinnin parissa.

-“ Halusimme alusta saakka, että ravintola on helposti monistettava. Laajeneminen yhdestä kuudeksi ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin kuvittelemme. Tarkoituksena oli laajentua nopeammin kuin mihin lopulta olemme pystyneet, Hautala kertoo.

Liikeidea hautui vuosia

Splizzerian toiminta-ajatus on yksinkertainen. Yritys tarjoaa pitsaa kahdessa osassa, jolloin asiakas voi valita lautaselleen useamman eri vaihtoehdon.

Liikeidea syntyi Hautalan ja tämän ystävysten Lapin-reissulla jo vuosia sitten -“ missä muuallakaan kuin pitsapöydän ääressä.

-“ Tilasimme pitsat, mutta ystäväni eivät osanneet päättää mitä he haluavat syödä. Päädyimme jakamaan paloja toistemme kesken ja pohdimme ääneen, miksi mikään yritys ei tarjoa pitsoja osissa, Hautala kertoo.

Samaan aikaan maailmalla puhuttiin fast casual -ilmiöstä. Fast casual tarkoittaa rentoja ravintoloita, joista saa ruokaa nopeasti ja kohtuulliseen hintaan. Annosten hinta on tyypillisesti pikaruoan ja perinteisen ravintolaillallisen välimaastossa. Ruoka myös yleensä tilataan tiskiltä.

Ajatus jäi kytemään IT-alalla pitkään työskennelleen Hautalan mieleen. Hän oli perustanut ensimmäisen yrityksensä jo vuosia aiemmin ja toiminut monen yrityksen hallituksessa. Splizzerian hän päätti perustaa lopulta vuonna 2012.

Pitkällistä kehitystyötä

Laajenemissuunnitelmia hidasti Hautalan mukaan alkuun muun muassa se, että hän halusi ruoasta laadukasta ja oikeasti maistuvaa. Se vaati aikaa.

-“ Huippukokki Marko Laine auttoi kehittämään reseptejä, hioi konseptia ja tarkisti, että ruokalistan maut sopivat yhteen. Tavoitteena on, että pitsanpuolikkaat ovat yhdessä parempia kuin kumpikaan puolikas olisi yksin.

Hautala halusi rakentaa palvelumallista sellaisen, että se houkuttelee monenlaisia asiakkaita. Ravintoloissa on tarjolla myös terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten salaatteja.

-“ Käytimme tietoisesti tosi paljon rahaa kehitystyöhön ja siihen, että saimme kaiken toimimaan käytännössä.

Ensimmäinen ravintola avattiin Salossa keväällä 2014. Vielä samaisen vuoden lopussa ketju laajensi Turkuun ja Helsinkiin.

Pois Helsingistä

Hautalan mukaan konsepti on toiminut alusta saakka. Seuraavina vuosina tuli kuitenkin myös takapakkeja. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijainnut ravintola jouduttiin sulkemaan.

-“ Se oli sääli, koska ravintola oli todella suosittu ja ehdimme toimia samassa paikassa 2,5 vuoden ajan, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa päätös tehtiin, koska liikepaikka tuli liian kalliiksi eikä se ollut sopivin, kun kaikki Splizzerian ravintolat päätettiin siirtää franchising-yrittäjille.

-“ Ympäristö kyllä sopi ketjulle ja keskeinen sijainti paikkasi kallista vuokratasoa markkinoinnillisesti. Kyseinen liikepaikka ei olisi kuitenkaan sopinut franchisingmalliin.

Naiset yllättivät

Nyt Splizzerioita on kuusi, ja osa niistä toimii Neste-liikenneasemien yhteydessä. Koko ketjun liikevaihto lähentelee noin 1,2 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä ketjuun haetaan uusia yrittäjiä eri paikkakunnille.

-“ Tarkoituksena on vähintään tuplata ravintoloiden määrä seuraavan vuoden aikana, Hautala kertoo.

Hän uskoo Splizzerian palaavan tulevaisuudessa myös pääkaupunkiin. Etsinnässä on edullisempi ja franchisingmalliin paremmin sopiva liiketila.

Hautala on ottanut kokemuksista opiksi. Hän myöntää, ettei alussa edes tiennyt, keitä yrityksen asiakkaat todella ovat.

-“ Meidän tekemien tutkimusten mukaan suurin osa asiakkaistamme on naisia. Se oli yllätys, sillä yleensä naiset eivät ole pitserioiden suurimpia asiakasryhmiä.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.
   

Franchise News 13.6.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta