• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Hävittäjälentäjä löysi uuden uran yllättävältä taholta

Mikko Römpötti päätyi tilitoimistoyrittäjäksi ystävänsä houkuttelemana.

Entinen hävittäjälentäjä Mikko Römpötti ei halunnut levätä laakereillaan jäätyään eläkkeelle Ilmavoimista. Kuva: Joel Jyrinki

Mitä yhteistä on hävittäjällä lentämisellä ja tilitoimistoyrittäjyydellä? Äkkiseltään voisi ajatella, ettei juuri mitään, mutta pitkän uran Ilmavoimissa tehnyt ja eläkkeelle jäätyään yrittäjäksi ryhtynyt Mikko Römpötti näkee paljonkin yhtäläisyyksiä.

-“ Tarpeen mukaan pitää toimia räväkästi, mutta perusolemuksen pitää olla rauhallinen ja harkitseva. Päätösten pitää perustua faktoihin. Ja ilmailussa turvallisuus on tärkeää. Samalla tavalla tässä työssä pitää tehdä asiat oikein, Römpötti luettelee.

Kun hän pari vuotta sitten lähti ilmavoimista 25 palvelusvuoden jälkeen, pöydällä oli monenlaisia vaihtoehtoja. Moni entinen kollega meni töihin Finnairille tai teki jotain muuta ilmailuun liittyvää. Römpöttikin työskenteli hetken Patrialla lennonjohdon opettajana.

Sitten eräs Talenomilla työskentelevä ystävä ehdotti tilitoimistoyrittäjäksi ryhtymistä franchising-mallilla. Siinä yrittäjä edustaa tilitoimistoketjua, myy sen tuotteita ja keskittyy asiakaspalveluun. Talenom taas hoitaa keskitetysti varsinaiset tilitoimistopalvelut.

Talousasiat eivät olleet Römpötille outoja. Ilmavoima-uransa loppuvaiheessa hän oli työskennellyt esikunnassa, suunnitellut ilmavoimien toimintaa ja resursseja sekä hoitanut yrityskumppanuuksia.

-“ Olin tottunut työskentelemään yritysjohdon kanssa.

Lopullinen päätös yrittäjäksi heittäytymisestä vaati muutaman saunomiskerran kaverin kanssa sekä haastattelun Talenomilla.

Kaikkein eniten arvelutti myyminen. Uutena yrittäjänä asiakashankintaa olisi pakko tehdä paljon, eikä Römpötillä ollut siitä kokemusta. Lopulta hän käänsi asian itselleen edulliseksi:
-“ Kun teen työni hyvin, myynti tulee automaattisesti siinä sivussa.

Uusi vaihde silmään

Römpötti aloitti yrittäjänä viime vuoden marraskuussa Laukaassa Jyväskylän kupeessa. Toiminta-alueena on koko Keski-Suomi. Alussa hän teki 10-“12-tuntisia päiviä, opetteli kirjanpitoa ja tilitoimistoketjun tuotteita sekä paahtoi asiakastapaamisesta toiseen.

-“ Kolme kuukautta ainakin meni siihen, että pääsi sisälle hommaan. Rutiineihin meni tosi paljon aikaa päivittäin: miten järjestelmiin syötetään tietoa, miten valmistaudun tapaamiseen, miten esittelen tuotteita.

Nyt yrittäjyyttä on takana vajaa vuosi, ja Römpötti kokee saaneensa kesän jälkeen taas uuden vaihteen silmään. Hän kertoo, että myymiseen liittyvät uhkakuvat on ylitetty, ja hän on yltänyt asetettuihin tavoitteisiin niin asiakaskäynneissä kuin asiakkuuksissa.

Römpötille tulee mieleen vain positiivisia asioita yrittäjäuraltaan. Lähipiiriltä ja tuttaviltakin on tullut vain myönteistä palautetta. Moni on kertonut arvanneensa, että Römpötti jatkaa töitä eläköitymisensä jälkeen, mahdollisesti juuri yrittäjänä.

Itse työssä on yllättänyt se, että kiireisiltä asiakasyrittäjiltä on löytynyt aikaa keskustella tilitoimistoratkaisuista.

-“ Moni kertoo tosi avoimesti aidoista haasteistaan, vaikka itselläni oli etukäteen mielikuva, että näinköhän luottamuksen rakentaminen onnistuu.

Römpötti kokeekin tarjoavansa asiakkaille paitsi tilitoimistopalveluita, myös luotettavaa kumppanuutta. Hän on huomannut, että yrittäjillä on tarve jutella yritystoiminnastaan laajemmin ja testauttaa esimerkiksi omia ideoitaan.
-“ Monella yrittäjällä on tilanne, ettei voi jutella oikein kenenkään kanssa.

Tulokset näkyvät selvemmin

Yrittäjyydessä on aina riskejä. Römpötin tapauksessa ne liittyvät esimerkiksi tilavuokriin ja aineistojen ja ohjelmien hankkimiseen.

Hän ei silti pitänyt -“ eikä pidä -“ taloudellista riskiään kovin suurena. Hän ehti tehdä pitkän työuran ennen yrittäjyyttä, ja Talenomin tarjoama yrittäjyysratkaisu tuntui muutenkin joustavammalta kuin kokonaan oman yrityksen perustaminen olisi ehkä ollut.

Römpötti kokee sivuuttaneensa nyt yrittäjyyden alkuvaiheen riskit, eikä näe tulevaisuudessa isoja haasteita. Toki esimerkiksi se mietityttää, että liiketoiminta on yhden ihmisen -“ hänen itsensä -“ varassa.
-“ Jos en ole työkykyinen, homma tyssää.

Römpötti on pystynyt vähentämään hieman työtaakkaansa alkuvaiheen ajankäyttöön verrattuna. Vapaa-ajalla hän hakee työlle vastapainoa liikunnasta ja perheen ja ystävien kanssa olemisesta. Tietysti edelleen on joustettava, jos asiakastilanne sitä vaatii.

-“ Esimerkiksi viime viikolla kävin eräänä iltana hakemassa asiakkaalta aineistoa kello 23.30. Siihen pitää yrittäjänä varautua, että puhelin saattaa soida illallakin.

Kun Römpötti vertaa uutta uraansa aikaansa ilmavoimissa, hän kokee pystyvänsä mittaamaan oman työnsä tuloksia selvemmin nyt yrittäjänä.
-“ Kun tekee määrätietoisesti töitä, käyttää aikaa ja panostaa asioihin, tulee hyvää tulosta. Helpolla ei saa mitään, mutta sitä en odottanutkaan.

Lue alkuperäinen artikkeli Y-Studiosta.

Franchise News 30.8.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta