• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

KL: "Kaikki ovat halunneet ostaa meidät" - Pikaruokakilpailussa mukana oleva Fafa's järjestää osakeannin

Ulkomaille pyrkivä katuruokaketju hakee nyt rahoitusta kasvuun. Yrityksen tavoite on maksaa osinkoa 75 prosenttia tuloksesta.


Street Food. Doron Karavani perusti ensimmäisen Fafa'sin Helsingin Iso-Roobertinkadulle vuonna 2011. Kuva: Petteri Paalasmaa

Lähi-idän pikaruokaan keskittynyt Fafa's jatkaa kasvuaan hakemalla lisärahoitusta osakeannilla.

Ketju etenee franchising-kumppanuuksilla Suomen kasvukeskuksissa. Fafa's-ravintoloita on nyt 26.

Fafa'sin perustaja ja toimitusjohtaja Doron Karavani kertoo, että yhtiön kasvu on ollut aina kannattavaa. Annilla kerätyt varat yhtiö käyttää kiihtyvän kasvun rahoittamiseen. Tavoitteena on myös laajentaa omistajakuntaa. Rahaa haetaan pari miljoonaa. Päätösvaltaa ei olla luovuttamassa.

-Emme myöskään aio myydä koko yhtiötä. Annissa Fafa'sin fanit voivat ottaa osaa menestykseen. Niin isoja osuuksia ei kuitenkaan ole tarjolla, että pääomistajien omistus liudentuisi merkittävästi.-

Suuremmat ravintola-alan kilpailijat ovat piirittäneet Fafa'sia yritysostoaikeissa. Ovatko esimerkiksi pörssilistatut Kotipizza Group tai Restamax olleet kiinnostuneita?

"Kaikki ovat halunneet ostaa meidät", Karavani muotoilee.

Kotipizzan omistama osto- ja logistiikkaoperaattori Foodstock Oy on Fafa'sin logistiikkakumppani.

Fafa'sin maaliskuussa päättyvän tilikauden ketjuliikevaihtoennuste on 19,0 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin 79 prosentin kasvua vuodentakaiseen. Tuloksen ennen veroja yhtiö ennustaa olevan noin 1,2 miljoonaa euroa. Osinkoa se pyrkii maksamaan 75 prosenttia tuloksesta.

"Luultavasti maksamme enemmänkin", Karavani sanoo.

Anti tehdään Invesdorin välityksellä. Annissa on tarjolla Fafa'sin Suomen-toiminnoista vastaavan ­yhtiön osakkeita.

Yhtiön arvostus osakeannissa on 16 kertaa tämän tilikauden tulos. Helsingin pörssin yhtiöiden keskimääräinen p/e-luku kuluvan vuoden ennusteilla on niin ikään 16.

Jos anti toteutuu ­suunnitellusti, yhtiön arvostus on 20 miljoonaa euroa. Yli 10 000 euroa merkitsevä sijoittaja voi merkitä myös yhtiön kansainväliset oikeudet omistavaa ­Fafa's Trademark Internationalia.

Suomen toiminnot ovat kasvaneet viime vuosina. Tilikauden lopussa ravintoloita on 39. Fafa's tähtää sadan ravintolan avaamiseen 2022 maaliskuuhun mennessä.

Fast casual -ravintolat, hampurilaisketjut, pizzeriat ja kebab-ravintolat ovat kilpailtu kenttä. Karavani kuitenkin luottaa ravintolan konseptiin ja brändiin. Hän myöntää, että Fafa'sin menestyskonseptista ­kopioidaan elementtejä.

-Konsepti on luotu täysin suomalaisista lähtökohdista, vaikka olen itse alun perin Israelista. Vastaavaa ei ole tarjolla Suomessa tai muuallakaan Euroopassa. Pikaruokamarkkinoilla on kova kilpailu. Emme kuitenkaan kilpaile muiden kanssa, vaan muut kilpailevat meidän kanssamme-, Karavani väittää.

Viimeisimmän ison kumppanuuden Fafa's solmi S-Ryhmän kanssa. ­Nopeana jatkuvan kasvun mahdollistaa Karavanin mukaan siirtyminen yhä enemmän franchise-malliin. Se parantaa myös suhteellista kannattavuutta edelleen, samalla kun se vähentää ravintolatoiminnan riskiä.

-Tällä alueella erityisesti yhteistyömme S-ryhmän kanssa on tärkeä. Heidän kauttaan saavutamme koko Suomen markkinan tehokkaasti.-

Karavanin mukaan ketjun yhteistyökuvioissa on järkeä, sillä Suomessa kauppa on sen verran keskittynyttä.

Karavani pitää myös kansainvälistymistä tärkeänä, sillä kasvuhaluisella rajat tulevat vastaan Suomessa. Konseptia on testattu ­Tanskassa. Ravintoloita on Virossa, ja Tukholmaan suunnitellaan avaamista. Lontoo siintää mielessä.

Lisäksi Fafa's menee myös vähittäiskauppaan, josta lisäkasvun oraita voi hakea. Ruokakauppoihin räätälöity tuotelinja on ollut ­lokakuusta saakka sekä S- että K-ryhmän kaupoissa.

-Odotamme toiminnasta vähitellen kasvavaa ja erittäin merkittävää lisää, mutta olemme jättäneet sen vielä pois kaikista liikevaihto- ja ­tulosennusteistamme.-

Fafa's uskoo kasvuun

Vuosi	Ketjumyynti 	Tulos*

2018** 10,6 0,7

2019 19,0 1,2

2020 32,0 2,5

2021 43,0 3,5

2022 55,0 4,4

*Ennen veroja , * *toteutunut,
milj. euroa
Lähde: Fafa's (Yhtiön tilikausi päättyy maaliskuussa.)
Lue alkuperäinen uutinen Kauppalehdestä.

Franchise News 23.10.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta