• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Norjalainen elintarvikealan yhtiö Orkla ostaa Kotipizzan, osakekurssi nousi lähes 40 prosenttia

Kotipizzan kauppahinnaksi tulisi yhteensä noin 146 miljoonaa euroa.

Norjalainen Orkla ostaa Kotipizzan. Kauppahinta on noin 146 miljoonaa euroa eli 23 euroa osakkeelta. Kotipizzan hallitus suosittelee osakkeenomistajille suostumista Orklan tekemään käteisostotarjoukseen. Orklan tarjouksessa on noin 39 prosentin preemio verrattuna Kotipizzan keskiviikon päätöskurssiin Helsingin pörssissä. Kaupankäynnin käynnistyessä pörssissä Kotipizzan osakekurssi nousi samantien tarjouksessa esitettyyn 23 euroon.

”Kotipizzan hallitus on huolellisesti arvioinut ostotarjousta ja päättänyt yksimielisesti suositella sen hyväksymistä Kotipizzan osakkeenomistajille. Nämä kaksi yhtiötä sopivat strategisesti hyvin yhteen ja niiden kompetenssit täydentävät hyvin toisiaan”, sanoo Kotipizzan hallituksen puheenjohtaja Kalle Ruuskanen tiedotteessa.

Kotipizzan suurimmat omistajat ovat jo hyväksyneet tarjouksen. Heidän hallussaan on noin 33 prosenttia Kotipizzan osakkeista.

Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen jatkaa tehtävässään kaupan jälkeenkin. ”Odotan innolla, että saan olla osa tätä matkaa”, hän sanoo tiedotteessa. Kotipizza listautui pörssiin heinäkuussa 2015 noin viiden euron osakehinnalla.


Rabbe Grönblom perusti Kotipizzan 1986. Kuvassa Grönblom vuonna 1997. (Kuva: Jyrki Tervo)

Yhtiön perusti kauppaneuvos Rabbe Grönblom. Pitsakeisariksi kutsuttu Grönblom kuoli kesäkuussa 2015 sairastettuaan pitkään syöpää. Hän oli jo aikaisemmin myynyt osuutensa yhtiöstä.

Kotipizza on viime vuosina laajentanut toimintaansa aktiivisesti. 
Helmikuussa yritys kertoi uudesta strategiastaan, jonka mukaan tavoitteena oli avata lähivuosina kymmeniä uusia ravintoloita ja kasvattaa myyntiä yli 40 prosenttia. Lisäksi yhtiö ilmoitti pyrkivänsä nappaamaan suuremman siivun lounasmarkkinoista levittäytymällä keskustoista ja kauppakeskuksista työpaikoille.

Strategian mukaan konserniin kuuluvien Kotipizza-, Chalupa- ja Social Burgerjoint -ketjujen yhteenlasketun myynnin on tarkoitus nousta kuluvan vuoden 126 miljoonasta eurosta 181 miljoonaan euroon vuonna 2020.

”Kotipizza-konserni on hyvin johdettu yritys, jolla on pätevä johto ja hyvin toimiva franchising-malli. Kotipizzan osto on linjassa strategisten tavoitteidemme kanssa, joiden tarkoitus on vahvistaa läsnäoloamme alalla, jossa kasvu on suurempaa kuin tavanomaisessa elintarvikekaupassa, ja näemme hyvän yhteensopivuuden näiden kahden yhtiön välillä”, sanoo Orklan toimitusjohtaja Peter A. Ruzicka tiedotteessa.

Ostotarjouksen odotetaan alkavan 10. joulukuuta 2018 ja päättyvän 15. tammikuuta 2019. Ostotarjouksen toteuttamisella ei odoteta olevan välittömiä olennaisia vaikutuksia Kotipizzan liiketoimintoihin, yhtiön johtoon, työntekijöihin, franchising-yrittäjiin tai sen liiketoiminnan sijaintipaikkoihin, osapuolet kertovat tiedotteessaan.

Orkla omistaa Suomessa entuudestaan Ahvenanmaalla perunalastuja valmistavan Chips-yhtiön ja makeisvalmistaja Pandan. Orklalla on Suomessa tuotantolaitoksia Vaajakoskella, Ahvenanmaan Haraldsbyssa ja Turussa. Vuonna 2016 Orkla suunnitteli Ahvenanmaan sipsitehtaan sulkemista. Aie herätti Ahvenanmaalla suurta kohua, ja yt-neuvotteluiden jälkeen suunnitelmasta luovuttiin.

Orkla on listattu Oslon pörssissä. Sen liikevaihto vuonna 2017 oli noin 4,2 miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo oli keskiviikon osakekurssilla noin 7,5 miljardia euroa.

Kotipizza järjestää tänään tiedotustilaisuuden ostotarjouksesta klo 11.

Lue alkuperäinen uutinen HS.fi.

Franchise News 22.11.2018

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta