• Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Picnicin uusi omistaja haluaa tehdä ketjulle ”kotipizzat”

Pääomasijoittaja ­Sentica haluaa tuulettaa kahvilaketjun brändä.

Pääomasijoitusyhtiö Sentica Partners ostaa noin 55 prosentin osuuden Picnic-yritysryppäästä ja nousee sen pääomistajaksi.

Picnicin nykyiset omistajat sekä toimiva johto jäävät yritykseen vähemmistöosakkaiksi. Picnicin taustalla on Swanljungin perhe. Syntyvä yritys koostuu yhteensä 49 kahvilasta ja hankintayhtiöstä.

Kauppa vaatii toteutuakseen vielä kilpailuviraston hyväksynnän.

Picnic-kahvilaketjun lisäksi yritysryppääseen kuuluvat kahvilaketju La Torrefazione sekä hankinta- ja logistiikkayritys Europicnic.

Sentica Partnersin osakas Johan Wentzel ei halua kertoa kauppahintaa julkisuuteen. Hintahaarukasta voi saada osviittaa yritysryppään viime vuoden tunnusluvuista. Se teki noin 30 miljoonan euron liikevaihdolla alle kahden miljoonan euron tuloksen. Sekä liikevaihto että liikevoitto laskivat edellisvuodesta.

”Yrityksen arvo asettunee 20–30 miljoonan euron väliin”, ­arvioi Kauppalehden analyytikko Ari Rajala.

Sentican osakas Wentzel kertoo, että osakeoston taustalla on halu kasvattaa yritysrypästä.

Wenzel muistuttaa, että Senticalla on kokemusta ketjuravintoloiden kasvattamisesta. Pääomasijoitusyhtiö oli mukana kasvattamassa Kotipizzaapörssikuntoon. Kotipizza listautui Helsingin pörssin päälistalle vuonna 2015. Pääomasijoittaja Sentica myi 63,3 prosentin osuutensa yhtiöstä vuonna 2017.

Picnic-kahviloita on tällä hetkellä 42. Pääosin kahvilat ovat yrityksen omistamia, mutta pieni määrä pyörii franchising-periaatteella.

La Torrefazione -kahviloita puolestaan on tällä hetkellä seitsemän. Picnic-konsernin kylkeen ne tulivat kolme vuotta sitten.

Wentzelin mukaan on mahdollista, että tulevaisuudessa franchising-toimintaa laajennetaan. Puheita pörssilistautumisesta lähivuosina pääomasijoittaja pitää tällä hetkellä ennenaikaisina.

”Fokus on nyt siinä, että yritysryppäästä tulisi vieläkin parempi kuin se nyt on.”

Pääomasijoittaja haluaa luonnollisesti kasvattaa yrityksen kokoa. Se haluaa avata lukuisia uusia Picnic- ja La Torrefazione -kahviloita ympäri Suomea. Kokonaisuutta luotsaa toimitusjohtajana Petteri Laurikainen.

Wentzel myöntää, että Picnicin brändimielikuvassa on tekemistä. Brändi kaipaa reipasta tuuletusta.

”Totta on, että Picnicin brändi kaipaa ravistelua. Kun menimme aikoinaan mukaan Kotipizzaan, tilanne oli samankaltainen: brändi oli tunnettu ja verkosto oli kattava, mutta konsepti oli pölyttynyt.”

Kodin ulkopuolella syömisen ennustetaan kasvavan lähivuosina. Wentzelin sanoin pääomasijoittajan aikajänne on lähtökohtaisesti vähintään viisi vuotta. Pääomasijoittaja näkee Picnic-kahvilan nimenomaan ruokapaikkana. Sama näkemys on La Torrefazionen suhteen, vaikka siinä korostuu enemmän kahvikulttuuri.

Alkuperäinen uutinen Kauppalehti

Franchise News 9.5.2019

Auktorisoidut yhteistyökumppanit

Katso uutisarkisto tästä

 
 
Franchise News - ajankohtaiset uutiset franchisingsektorilta